Ομορφιά Ενάντια στον Καρκίνο Beauty Against Cancer

Αντηλιακά φίλτρα UV στο ανθρώπινο γάλα!

Posted on: 20/02/2011

Aπό έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Ελβετικού Εθνικού Προγράμματος Έρευνας (NRP50), Ενδοκρινικοί διαταράκτες: σημασία για τους ανθρώπους, ζώα και τα οικοσυστήματα , δείχνει για πρώτη φορά ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη.

http://www.nrp50.ch/final-products.html

-Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Φθινόπωρο 2004, 2005 και 2006 (3 ομάδες), έγιναν δειγματοληψίες από μητέρες που είχαν γεννήσει στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γυναίκας στη Βασιλεία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο με γενικές ερωτήσεις και, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σε βάθος ζητήματα σχετικά με τη χρήση των διαφορετικών τύπων των καλλυντικών προϊόντων.

Χημικά από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των «σύγχρονων» «έμμονων οργανικών ρύπων» (POP) αναλύθηκαν στα εργαστήρια ανάλυσης των  Φράιμπουργκ, Erlangen και Μπάντεν. Ο κατάλογος περιελάμβανε τα καλλυντικά φίλτρα UV, συνθετικά αρώματα μόσχου, τα φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, parabens, επιβραδυντικά φλόγας (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες), και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).  Συνολικά 89 αναλύσεις ανά δείγμα γάλακτος. Τα χημικά αναλυτικά στοιχεία των δειγμάτων γάλακτος μελετήθηκαν σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του ερωτηματολογίου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σε ένα ανθρώπινο δείγμα γάλακτος περιέχονται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, οι περισσότερες ουσίες από τις οποίες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με ενδοκρινικό σύστημα. Ατομικά πρότυπα έκθεσης διέφεραν μεταξύ των διαφόρων τύπων χημικών ουσιών. Η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Καλλυντικά φίλτρα UV ήταν παρόντα στο 85% των ανθρώπινων δειγμάτων γάλακτος, σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα PCB. Συνθετικά αρώματα μόσχου ήταν επίσης παρόντα στα δείγματα γάλακτος. Η παρουσία των UV φίλτρων στο ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν αυτά τα φίλτρα UV. Ως αποτέλεσμα, ανάλογα πρότυπα έκθεσης διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.

Φαίνεται εύλογο ότι η έκθεση σε άλλα καλλυντικά συστατικά, όπως τα συνθετικά αρώματα συνδέεται επίσης με τη χρήση των αντίστοιχων προϊόντων. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί γιατί δεν δηλώνονται τα αρώματα μόσχου. Αντίθετα, οι κλασικοί ρύποι, όπως τα PCB, το DDT και οι μεταβολίτες του DDT, καθώς και ορισμένα άλλα επίμονα οργανοχλωρικά φυτοφάρμακα παρουσιάζουν μάλλον ομοιόμορφη έκθεση και τα επίπεδά τους συσχετίστηκαν μεταξύ τους, αλλά και με την πλούσια σε λίπος διατροφή.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη του κάθε χημικού υπολογίστηκε για κάθε νήπιο από τα επιμέρους επίπεδα στο ανθρώπινο γάλα. Υπολογίστηκε το ποσό των λιπαρών ουσιών στα δείγματα γάλακτος, η συνολική ημερήσια πρόσληψη γάλακτος ανά βρέφος και το σωματικό βάρος του βρέφους. Μερικά βρέφη παρουσίασαν τιμές καθημερινής πρόσληψης των PCB και ορισμένα οργανοχλωρικών φυτοφαρμάκων, που ήταν πάνω από τις τιμές δόσης των Περιβαλλοντικών Αρχών των ΗΠΑ.

Journal Reference:

1.Margret Schlumpf, Karin Kypke, Matthias Wittassek, Juergen Angerer, Hermann Mascher, Daniel Mascher, Cora Vökt, Monika Birchler, Walter Lichtensteiger. Exposure patterns of UV filters, fragrances, parabens, phthalates, organochlor pesticides, PBDEs, and PCBs in human milk: Correlation of UV filters with use of cosmetics. Chemosphere, 2010; DOI: 10.1016/j.chemosphere.2010.09.079

ScienceDaily (3 Νοεμβρίου, 2010)

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101102124426.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Twitter Updates

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: