Ομορφιά Ενάντια στον Καρκίνο Beauty Against Cancer

ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ

Διοξίνη και φορμαλδεΰδη ακόμα και σε βρεφικά και παιδικά σαμπουάν

Εδώ και πολλά χρόνια, πλένουμε και λούζουμε και πλατσουρίζουμε τα παιδιά μας με «απαλά» και «δερματολογικά» και «κλινικά» ελεγμένα και «υποαλλεργικά» σαμπουάν που παράγονται από πετρέλαιο και συνθετικές ενώσεις που παράγουν καρκινογόνες ουσίες, διοξίνη και φορμαλδεύδη. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας (1) που αποκάλυψε την ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών στα βρεφικά προϊόντα, γονείς και άλλοι καταναλωτές κατέθεσαν μήνυση στις 19 Μαρτίου στην πολιτεία Μίτσιγκαν μεταξύ των άλλων κατά των εταιρειών Johnson & Johnson , Procter and Gamble, Kimberly Clark, Gerber και Mustela απαιτώντας ιατρική παρακολούθηση των παιδιών και άλλων που χρησιμοποίησαν τα προϊόντα για την μέτρηση των κινδύνων για την υγεία τους από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες. Οι χημικές ουσίες ΔΙΟΞΙΝΗ 1-4 και ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ σχετίζονται με καρκίνο και δερματικές αλλεργίες και δεν αναγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος καθώς είναι ακαθαρσίες διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών

ΔΙΟΞΙΝΗ 1-4
Παράγεται κατά την αιθοξuλίωση (ethoxylation) όπου τα συστατικά των καλλυντικών επεξεργάζονται με αιθυλενοξείδιο, για την διάλυση λιπαρών ουσιών μέσα στο νερό και την δημιουργία καθαριστικών ουσιών, απορρυπαντικών, αφρών για σαμπουάν, σε οδοντόκρεμες, προϊόντα υγιεινής και σαπούνια ή καθαριστικά για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Είναι απαγορευμένη ουσία στα καλλυντικά στην ΕΕ και τον Καναδά. Βρέθηκε σε 32 από τα 48 προϊόντα που ελέγχθηκαν (67%). Πολύ συνηθισμένες ουσίες στα παιδικά καλλυντικά που παράγεται με αιθοξυλίωση είναι το SAUDIUM LAURETH SULFATE, PEG -100 stearate, Polyethylene, CETEARETH-20. Από διάφορες μελέτες κατηγορίες ουσιών που επιμολύνονται είναι αυτές με κατάληξη (-eth) όπως myreth, oleth, laureth, ceteareth, αυτές που ξεκινούν με PEG και άλλες που περιέχουν στο όνομα τους polyethylene, polyethylene glycol, polyoxyethylene, ή oxynol. Η διοξίνη αποτελεί κίνδυνο και για τους εργαζόμενους κατά την παραγωγή τους αλλά και για το περιβάλλον. Από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας θεωρούνται τα καλλυντικά ως σημαντική πηγή απελευθέρωσης διοξίνης στις δεξαμενές νερού.

ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ
Ύποπτη καρκινογόνος ουσία και χρησιμοποιείται μόνη της σαν συντηρητικό ή ελευθερώνεται στα καλλυντικά από διάφορα άλλα συντηρητικά όπως Quaternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, Sodium Hydroxymethylglycinate. Είναι απαγορευμένη ουσία στην Σουηδία και της Ιαπωνία ενώ επιτρέπεται στον Καναδά μέχρι συγκέντρωση 0.2% . Στην ΕΕ επιτρέπεται μέχρι 0.1% για τα προϊόντα για την περιποίηση του στόματος και 0,2 για τα υπόλοιπα προϊόντα, ενώ τα τελικά προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη ή ουσίες που ελευθερώνουν φορμαλδεΰδη πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στην επισήμανση την ένδειξη: «περιέχει φορμαλδεΰδη», εφόσον η συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στο τελικό προϊόν υπερβαίνει το 0,05 %. Βρέθηκε σε 23 από τα 28 προϊόντα που ελέγχθηκαν (82%).

ΤΟΞΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Βρέφη και μωρά έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολλά προϊόντα με πολλές και διαφορετικές συνθετικές ουσίες. Στην ίδια έρευνα, βρέθηκαν σε 17 από τα 28 προϊόντα που ελέγχθηκαν (61%) να περιέχουν και τις δύο ουσίες, διοξίνη και φορμαλδεΰδη . Σε άλλα προϊόντα που δεν ανιχνεύθηκαν αυτές οι ουσίες, άλλες και ίσως πιο επικίνδυνες ουσίες όπως συνθετικά χρώματα και αρώματα είχαν χρησιμοποιηθεί. Ο νομοθέτης απαιτεί αξιολόγηση της ασφάλειας που παρουσιάζει το τελικό προϊόν για την ανθρώπινη υγεία. Για το σκοπό αυτό, ο κατασκευαστής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γενικές τοξικολογικές ιδιότητες των συστατικών, τη χημική τους δομή και το επίπεδο της έκθεσης του καταναλωτή στα συστατικά αυτά αλλά και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έκθεσης των περιοχών του σώματος στα οποία εφαρμόζεται το προϊόν ή του πληθυσμού για τον οποίο προορίζεται. Απαιτεί μάλιστα ειδική αξιολόγηση για τα καλλυντικά προϊόντα που προορίζονται για χρήση από παιδιά κάτω των τριών ετών και για τα καλλυντικά προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για χρήση στην ιδιαίτερη εξωτερική προσωπική υγιεινή. Επιτρέπει όμως ο νομοθέτης «απόσταγμα (πετρελαίου), μεσαία υδρογονοαποθειωμένα (αριθ. CAS 64742-80-9) και βαζελίνη (πετρελαίου), κατεργασμένη με αλουμίνα (αριθ. CAS 85029-74-9) και δεκάδες παράγωγα πετρελαίου όταν «είναι γνωστή η όλη πορεία της διύλισης και μπορεί να αποδειχθεί ότι η ουσία από την οποία προέρχεται δεν είναι καρκινογόνος».

ΤΟΞΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, η «Επιτροπή για την Aειφόρο Aνάπτυξη για την Υγεία» (C2DS) απηύθυνε έκκληση στα μαιευτήρια της Γαλλίας να σταματήσουν τη διανομή δωρεάν καλλυντικών προϊόντων για μωρά στις νέες μητέρες, προϊόντα τα οποία αποτελούν επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών ενώσεων. Οι επιστήμονες, ο τοξικολόγος Andre Cicolella, ο παιδίατρος και ενδοκρινολόγος Charles Sultan με επικεφαλής τον καθηγητή Dominique Belpomme (ογκολόγο στο Νοσοκομείο Georges Pompidou και πρόεδρος της ARTAC –Ενωση για την Ερευνα Αντικαρκινικών Θεραπειών κατέληξαν σε συμπεράσματα που θα ανησυχήσουν τις μητέρες που καθημερινά χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια, αφρόλουτρα και σαμπουάν για να καθαρίσουν τα μωρά τους. Τα καλλυντικά για μωρά ή παιδιά δεν διαφέρουν από αυτά για τους ενήλικες παρά μόνο στην συσκευασία. Κρέμες και λοσιόν για το σώμα ή το πρόσωπο, αφρόλουτρα, κρέμες για την αλλαγή πάνας, υγρά μαντηλάκια … όλα υπόσχονται την «προστασία του δέρματος του βρέφους», «κλινικά δοκιμασμένα», «δερματολογικά ελεγμένα», «εγκεκριμένα από γιατρούς» ακόμα και «υποαλλεργικά» χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με την σύνθεση τους. Για να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών που χρησιμοποιούνται ίσως χρειάζεται πτυχίο χημείας για να αποκωδικοποιήσετε ουσίες όπως phenoxyethanol, mιthylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, EDTA. Οι περισσότερες από τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ανησυχούν τους επιστήμονες επειδή είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες δηλαδή επηρεάζουν το σύστημα των ορμονών και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας, γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και καρκίνο. Παρόλο που οι διάφορες αυτές ουσίες έχουν δοκιμαστεί, και οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές, οι ερευνητές φοβούνται για τις συνδυασμένες επιδράσεις όλων αυτών των χημικών ουσιών. Στην περίπτωση των καλλυντικών, δεν είναι ότι η δόση κάνει το δηλητήριο, αλλά η επαναλαμβανόμενη και μεγάλης διάρκειας έκθεση σε ιδιαίτερα ευαίσθητους οργανισμούς όπως τα βρέφη και τα παιδιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Twitter Updates

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: