Ομορφιά Ενάντια στον Καρκίνο Beauty Against Cancer

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

Ορμονικοί διαταράκτες τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα

Τα συνθετικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά προϊόντα απασχολούν τους επιστήμονες ειδικούς στην Τοξικολογία καθώς οι ουσίες αυτές που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και απελευθερώνονται στο περιβάλλον φτάνουν στα ζώα από την τροφική αλυσίδα και στον ανθρώπινο οργανισμό από την τροφική αλυσίδα και την απ’ ευθείας εφαρμογή (Hany and Nagel, 1995; Nagtegaal et al., 1997). Μερικά από τα πιο συνήθη φίλτρα έχουν αναγνωρισθεί ως οιστρογόνα (Schlumpf et al., 2001,2003) ή αντι-ανδρογόνα (Ma et al., 2003). Η ουσία 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC) παρουσιάζει την μεγαλύτερη οιστρογόνο δράση (Schlumpf et al., 2001) ενώ έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες (Schreurs et al., 2002; Mueller et al., 2003; Miller et al., 2001), (Tinwell et al., 2002). Ένα συγγενικό παράγωγο τηε κάμφορας, 3-benzylidene camphor (3-BC), ήταν το πρώτο που αποδείχθηκε να έχει οιστρογόνο δράση στα ψάρια. (Holbech et al., 2002). Υπολείμματα των ουσιών benzophenone-3 (BP3) και octyl-methoxycinnamate (OMC) βρέθηκαν σε δείγματα ανθρώπινου μητρικού γάλακτος (Hany and Nagel, 1995). Επίσης οι ουσίες BP3 και benzophenone-1 (BP1) ανιχνεύθηκαν στα ούρα 4 ώρες μετά από εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος (Felix et al., 1998).

Το EURISKED (eurisked.org), ένα πρόγραμμα της ΕΕ που έληξε το 2005, είχε σκοπό να μελετήσει τις επιδράσεις στα ανθρώπινα όργανα των ουσιών που λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες. Μερικές από τις ουσίες που επηρεάζουν το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα και μελέτησαν οι επιστήμονες ήταν και τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα octyl-methoxycinnamate (OMC), 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC) και benzophenone-2. Σημαντικές επιδράσεις βρέθηκαν στον προστάτη, στον θυρεοειδή αδένα, στην μήτρα, τις ωοθήκες αλλά και σε μοριακό επίπεδο όπως στην γονιδιακή έκφραση της προγεστερόνης. Σε άλλο πείραμα που μελετήθηκαν οι επιδράσεις των 4MBC και benzopheneone-2 στην εφηβεία, παρατηρήθηκε καθυστέρηση της εφηβείας και ποικιλία δυσμενών επιδράσεων σε διάφορα όργανα όπως στην μήτρα και τα οστά. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι μετά από πειράματα για περίοδο 3 ετών υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος για τον άνθρωπο Τον Απρίλιο του 2006 στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας παρουσιάστηκε άλλη μια δράση της ουσίας 4-methylbenzylidene-camphor (4MBC) αυτή την φορά στην υπόφυση, που συγκρίνεται με τον υποθυρεοειδισμό (Hamann et al., 2006). (Η υπόφυση είναι ενδοκρινής αδένας στην βάση του κρανίου όπου με τις ορμόνες που εκκρίνει ρυθμίζει δεκάδες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα).

Δυστυχώς, ακόμα και τα φυσικά φίλτρα (ορυκτά όπως τιτάνιο και ψευδάργυρους) χρησιμοποιούνται εδώ και λίγο καιρό με την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας σε μορφή νάνο, είναι σε μέγεθος δηλαδή τόσο μικρά που μπορούν να περάσουν μέσα στα κύτταρα χωρίς να έχει ελεγχθεί η ασφάλεια τους αφού έχει αποδειχθεί ότι αλλάζουν συμπεριφορά σε τόσο μικρό μέγεθος

Διαβάστε για την μεγάλη απάτη των αντηλιακών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Twitter Updates

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: